Četiri vrste hrane uzrokuju začepljenje arterija, upozoravaju nutricionisti

23 Tra 2025


Četiri vrste hrane uzrokuju začepljenje arterija, upozoravaju nutricionisti
Hrana

Zdravlje srca ključno je za cjelokupno blagostanje, a kad je riječ o održavanju kardiovaskularnog sustava u dobrom stanju, prehrana prilagođena zdravlju srca jedan je od najvažnijih čimbenika. Dobra vijest je da postoji mnogo ukusnih i hranjivih namirnica koje mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti i pomoći nam da živimo zdravije i kvalitetnije. Međutim, postoje i mnoge popularne opcije koje imaju suprotan učinak - mogu začepiti arterije i tako povećati rizik od kardiovaskularnih događaja, uključujući moždani udar.

Dakle, koje su to neke od najgorih opcija koje bismo trebali izbjegavati - ili barem konzumirati umjereno? Nutricionisti su upozorili na sljedeće četiri vrste hrane koje potencijalno začepljuju arterije.

1. Krafne
Većina nas voli krafne, no ove slatke poslastice trebalo bi konzumirati samo povremeno, radi zdravlja arterija. Naravno, ponekad možemo pojesti krafnu, ali ako ih jedemo često, to može pridonijeti začepljenju arterija i drugim zdravstvenim problemima.

"Većina njih je napravljena od rafiniranog brašna, šećera i masnoće. Rafinirano brašno i masnoće mogu povisiti razinu šećera u krvi i povećati rizik od dijabetesa, a dijabetes je sam po sebi čimbenik rizika za srčane bolesti. Ako baš morate pojesti jednu, neka to bude samo jedna i izbjegavajte one punjene kremom ili tipa kolača - one sadrže još više masnoća", upozorava nutricionistica Lisa Andrews za SheFinds.

2. Slanina
Ovo dimljeno prerađeno meso iznimno je bogato natrijem koji može povisiti krvni tlak i dodatno opteretiti kardiovaskularni sustav.

"Prepuna zasićenim masnoćama i natrijem, svinjska ili goveđa slanina jedna je od najgorih namirnica za začepljenje arterija. Zasićene masti potiču jetru da proizvodi više kolesterola, što može dovesti do ateroskleroze (otvrdnuća arterija)", navodi Andrews.

3. Umjetna sladila
Umjetna sladila mogu imati neizravan utjecaj na nakupljanje plaka u arterijama.

"Iako se umjetna sladila mogu činiti kao zdravija opcija za smanjenje unosa šećera, neka istraživanja sugeriraju da ipak mogu pridonijeti kardiovaskularnim problemima. Određena sladila poput aspartama i saharina povezuju se s negativnim učinkom na kontrolu šećera u krvi i metabolizam lipida, što dugoročno može dovesti do začepljenja arterija", kaže nutricionistica i dijetetičarka Mary Sabat.

Umjesto umjetnih sladila ili rafiniranog šećera, stručnjaci preporučuju prirodne zaslađivače, poput meda ili stevije.

4. Smrznute pizze
Iako su ukusne, smrznute pizze prepune su sastojaka koji mogu začepiti arterije.

"Zasićene i trans masti iz sira i prerađenih dodataka poput kobasica i salame značajno povećavaju razinu LDL kolesterola ('lošeg' kolesterola), koji se nakuplja kao plak uz stijenke arterija", napominje kardiolog dr. Bhaskar Semitha.

Kad se arterije suze, protok krvi se smanjuje, što dodatno opterećuje srce. Zdravija verzija je domaća pizza na integralnom tijestu, s povrćem i malo nemasnog sira. "Dodavanje lisnatog povrća poput špinata povećava unos vlakana i pomaže u regulaciji kolesterola, čime se arterije održavaju prohodnijima", zaključuje kardiolog, piše index.

ZDRAVLJE


Novo istraživanje: Žene imaju veći genetski rizik od depresije

Žene nose veći genetski rizik od depresije, pokazalo je novo istraživanje koje se smatra najvećom...

16 h 55 min

Gotovo svi srčani i moždani udari povezani su s ova četiri faktora rizika

Srčani i moždani udari rijetko se događaju iznenada i bez očitih prethodnih naznaka. Prema opsežn...

16 h 59 min

CEREBRALNA PARALIZA Svijest o ranoj intervenciji je sve veća, a i usluge su dostupnije

Piše: Antonela Marinović Musa mostar@dnevni-list.ba Svjetski dan cerebralne paralize obi...

07 Lis 2025

Postavke kolačića

Ova web stranica koristi kolačiće zbog poboljšanja vašeg iskustva korištenja stranice. Od ovih kolačića, oni karakterizirani kao nužni se spremaju u vaš Internet preglednik pošto su ključni za korištenje osnovnih funkcionalnosti stranice. Koristimo i kolačiće trećih strana koji nam pomažu kod analize i razumijevanja načina na koji koristite naše stranice. Ovi kolačići će biti pohranjeni u vašem Internet pregledniku samo s vašom dozvolom. Također, imate mogućnost onemogućavanja korištenja ovih kolačića. Onemogućavanje ovih kolačića može utjecati na iskustvo korištenja naših stranica.

Uvijek omogućeno

Nužni kolačići su potrebni kako bi stranica mogla normalno funkcionirati. Ovi anonimni kolačići osiguravaju osnovnu funkcionalnost i sigurnosne značajke stranice.

Funkcionalni kolačići pomažu u korištenju određenih funkcija stranice kao što su dijeljenje sadržaja stranica na društvenim mrežama, prikupljanje povratnih informacija i ostalih funkcija trećih strana.

Kolačići performansi se koriste za razumijevanje i analizu indeksa performansi stranice što pomaže kod pružanja boljeg korisničkog iskustva za posjetitelje.

Analitički kolačići se koriste kako bi razumjeli interakciju posjetitelja sa stranicama. Ovi kolačići pružaju informacije za mjerenje broja posjetitelja, izvora prometa stranice

Ostali nekategorizirani kolačići su kolačići koji se trenutno analiziraju i još im nije dodijeljena kategorija.

Marketinški kolačići se koriste kako bi se posjetiteljima pružili relevantni oglasi i marketinške kampanje. Ovi kolačići prate posjetitelje web stranica i prikupljaju informacije kako bi pružili prilagođene oglase.