Dnevni.ba - PRELOADER

Eksperimentalna žvakaća guma smanjuje broj virusa u slini

26 Stu 2021


Eksperimentalna žvakaća guma smanjuje broj virusa u slini

Eksperimentalna žvakaća guma koja sadrži protein koji veže čestice koronavirusa mogla bi ograničiti količinu virusa u slini i pomoći u ograničavanju prijenosa virusa kada zaraženi ljudi razgovaraju, dišu ili kašlju, vjeruju znanstvenici.

Guma sadrži kopije proteina ACE2 koji se nalazi na površini stanica, a koji virus koristi kao mjesto proboja u stanice i njihovu infekciju.

U eksperimentima u epruvetama, u kojima su se koristili uzorci sline i brisevi zaraženih osoba, čestice virusa su se pričvrstile za ACE2 "receptore" u žvakaćoj gumi.

Kao rezultat toga, virusno opterećenje u uzorcima palo je za više od 95 posto, izvijestio je istraživački tim sa Sveučilišta Pennsylvania u časopisu Molecular Therapy.

Guma ima okus i konzistenciju obične žvakaće gume, može se čuvati godinama na normalnim temperaturama, a žvakanje ne oštećuje proteinske molekule ACE2, objavili su znanstvenici.

Korištenje gume za smanjenje virusnog opterećenja u slini, sugeriraju, predstavljalo bi pojačanje cjepivima i bilo bi osobito korisno u zemljama u kojima cjepiva još nisu dostupna ili cijenom pristupačna.

ZDRAVLJE


HRANA

Dijetetičari otkrili što se događa s metabolizmom ako svaki dan preskačemo doručak

Način  na koji naše tijelo pretvara hranu u energiju ovisi o metabolizmu, a ono što jedemo - ili...

03 Svi 2025

HRANA

Liječnik upozorava na četiri popularne vrste hrane koje uzrokuju začepljenje arterija

Kada razmišljamo o zdravlju srca, često zaboravimo koliko važnu ulogu ima upala. Iako je upala pr...

30 Tra 2025

SAVJET

Liječnica otkriva kako potrošiti do 500 kalorija, a da ni ne zakoračimo u teretanu

Dobar  noćni san ne samo da obnavlja tijelo, već može pomoći i u sagorijevanju kalorija. Dok tij...

28 Tra 2025