Hasičević: Glavne značajke hrane nisu profit i cijena, već njena kvaliteta i sigurnost

U organizaciji Agencije BiH za sigurnost hrane i Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, u okviru obilježavanja Svjetskog dana hrane je u Zenici održana konferencija 'Zajedno za bolju hranu i bolju budućnost', koja je okupila vodeće stručnjake, institucije i partnere iz oblasti poljoprivrede, sigurnosti hrane, inspekcijskih službi, akademske zajednice i međunarodnih organizacija (FAO). Federalni ministar trgovine Amir Hasičević je, uz napomenu da su ostvarili dobru suradnju s novim rukovodstvom Agencije BiH za sigurnost hrane, kao osobito bitno istaknuo potrebu da konačno shvatimo da hrana nije proizvod čije su ključne značajke profit i cijena, već da su to kvaliteta i sigurnost hrane.
Podsjetio je da Federalno ministarstvo trgovine i Agencija za sigurnost hrane kontinuirano surađuju na izradi Pravilnika o pravilnom deklariranju proizvoda i na usklađivanju propisa sa Zakonom o zaštiti proizvođača, kojeg je Ministarstvo uputilo u proceduru. Ministar Hasičević je naglasio da se o sigurnosti hrane računa mora voditi na državnoj razini, ali da je, zbog značaja te oblasti, potrebno aktivno uključivanje svih razina vlasti i relevantnih aktera. - Svjesni smo manipulacija u tržištu hrane i činjenice da je profit često iznad sigurnosti ljudi. Hranu se tretira kao bilo koji drugi proizvod, pa imamo i lažne deklaracije zbog kojih potrošači ne znaju što kupuju. Vjerujem da će ovakve stručne konferencije doprinijeti većoj transparentnosti i sigurnijoj budućnosti za sve građane, poručio je ministar Hasičević s konferencije na kojoj se razgovaralo i o transformaciji poljoprivrednog i prehrambenog sustava, standardizaciji i brendiranju autohtonih proizvoda, te o razvoju laboratorijske infrastrukture u oblasti hrane i zdravlja.