Dnevni.ba - PRELOADER

Jedna vrsta čokolade može značajno smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2

09 Pro 2024


Jedna vrsta čokolade može značajno smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2
Čokolada

Prema novoj studiji, oni koji biraju tamnu čokoladu umjesto mliječne mogli bi otkriti skrivenu korist – smanjen rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.

Istraživači sa Škole javnog zdravlja Harvard TH Chan u Massachusettsu proveli su istraživanje o zdravlju i prehrambenim navikama 111.654 medicinske sestre koje su tijekom serije anketa provedenih 1970-ih i 1980-ih bilježile vrste čokolade koje su konzumirale, piše Science Alert.

Konzumacija pet ili više porcija tamne čokolade tjedno bila je povezana s 21-postotnim smanjenjem rizika od razvoja dijabetesa tipa 2 u usporedbi s rijetkom ili nikakvom konzumacijom čokolade, prenosi N1

To je utvrđeno nakon što su iz analize isključeni pojedinci s izuzetno visokim ili niskim unosom kalorija te uzimajući u obzir ključne životne i prehrambene čimbenike.

Štoviše, činilo se da tamna čokolada pomaže i u održavanju tjelesne težine.

Zanimljivo, takva povezanost nije pronađena između mliječne čokolade i dijabetesa tipa 2. Naprotiv, mliječna čokolada bila je povezana s povećanjem tjelesne mase.

“Povećana konzumacija tamne, ali ne i mliječne čokolade, bila je povezana s nižim rizikom od dijabetesa tipa 2,” napisali su istraživači u svojoj studiji.

Međutim, prije nego što zamijenite jednu vrstu čokolade za drugu, vrijedi naglasiti da ovi podaci ne pokazuju izravnu uzročno-posljedičnu vezu. Neki čimbenici rizika su kontrolirani, ali mnogi drugi mogli su imati utjecaj.

Unatoč ograničenjima studije, povezanost između tamne čokolade i smanjenog rizika od dijabetesa tipa 2 dovoljno je snažna da opravda daljnja istraživanja, uključujući i potencijalne mehanizme koji su u igri.

Tamna čokolada bogata je flavanolima – spojevima koji se također nalaze u voću i povrću – za koje se smatra da imaju brojne zdravstvene koristi.

Flavanoli su već povezani sa smanjenjem rizika od dijabetesa tipa 2, što bi ovdje moglo biti značajno.

“Unos mliječne i bijele čokolade možda ne donosi iste metaboličke koristi zbog većeg sadržaja dodanog šećera, što je poznati prehrambeni čimbenik rizika za kardiometaboličke bolesti,” napisali su istraživači.

Lifestyle


LJUBAV

Psihologinja otkriva četiri najčešća uzroka razvoda braka

Problemi u braku ne moraju nužno dovesti do razvoda, ali određeni obrasci ponašanja i neriješeni ...

16 min

ASTROLOGIJA

Horoskop za ponedjeljak: Blizance čeka poslovna prilika, Jarci preuzimaju kontrolu

Saznajte što vam donosi ponedjeljak, 16. lipnja 2025. godine. OvanPosao: Iako pokušavate izbjeći...

2 h 50 min

MED

Kako prepoznati pravi domaći med? Isprobajte ova četiri jednostavna trika

Kupnja pravog domaćeg meda može biti izazov, ali postoji nekoliko jednostavnih trikova koji vam m...

14 Lip 2025