Dnevni.ba - PRELOADER

Liječnik upozorava na četiri popularne vrste hrane koje uzrokuju začepljenje arterija

30 Tra 2025


Liječnik upozorava na četiri popularne vrste hrane koje uzrokuju začepljenje arterija
Hrana

Kada razmišljamo o zdravlju srca, često zaboravimo koliko važnu ulogu ima upala. Iako je upala prirodan odgovor tijela na ozljede ili infekcije, kronična upala može ozbiljno naštetiti zdravlju, posebno krvnim žilama i srcu. Može doprinijeti začepljenju arterija te povećati rizik od srčanog udara i moždanog udara. Jedan od ključnih čimbenika koji utječe na razinu upale u tijelu jest prehrana. Upravo je zato liječnik dr. Olalekan Otulana istaknuo koje namirnice trebamo izbjegavati kako bismo zaštitili srce i održali arterije čistima, piše index.

Prerađeno meso
Kobasice, slanina i razni suhomesnati proizvodi možda su praktični i ukusni, ali dolaze s ozbiljnim rizicima za zdravlje srca.

"Suhomesnati proizvodi bogati su zasićenim mastima i nitratima. Oni potiču upalu i povećavaju stvaranje plaka, čime se povećava rizik od začepljenja arterija i srčanih bolesti", objašnjava dr. Otulana za SheFinds. Uz to, nitrati u tim proizvodima mogu se razgraditi u štetne spojeve koji dodatno oštećuju krvne žile. Umjesto toga, preporučuje zamjenu prerađenoga mesa svježim, nemasnim izvorima proteina.

Pržena hrana
Prženu hranu poput krafni i pohane piletine teško je odbiti, ali dr. Otulana upozorava da ona može ozbiljno narušiti zdravlje srca.

"Pržena hrana sadrži trans masti i oksidirana ulja koja pojačavaju upalu, oštećuju stijenke arterija i povećavaju razinu kolesterola", ističe liječnik. Umjesto toga, preporučuje pečenje u pećnici ili pripremu u zračnim fritezama, koje su znatno sigurnije alternative. Tako ćemo i dalje uživati u hrskavoj teksturi bez dodatnog rizika za srce.

Slatka hrana i pića
Pretjeran unos šećera jedan je od najčešćih uzroka kronične upale u tijelu. Bez obzira na to pijete li gazirane napitke ili grickate kolačiće, važno je ograničiti unos dodanih šećera. "Pretjerana konzumacija šećera izaziva kroničnu upalu i povisuje razinu inzulina, što izravno pridonosi ukočenosti arterija i bolestima srca", upozorava dr. Otulana.

Dugotrajna visoka razina šećera u krvi također može oštetiti krvne žile. Smanjenje unosa šećera jedan je od najjednostavnijih načina za očuvanje zdravlja srca.

Visokoprerađeni grickalice i snackovi
Grickalice poput čipsa, krekera i sličnih proizvoda često su krcate štetnim sastojcima koji potiču upalu. "Ove namirnice obično sadrže nezdrave masnoće, šećere i konzervanse - svi oni pogoršavaju upalu i oštećuju arterije", ističe dr. Otulana.

Dobra vijest je da postoje mnoge zdravije alternative koje mogu zadovoljiti potrebu za međuobrokom. Sljedeći put kad nas uhvati želja za nečim slanim ili hrskavim, možemo razmisliti o orašastim plodovima, voću ili jogurtu.

ZDRAVLJE


KAVA

Kako kofein utiče na ljudsko tijelo dok spavamo

Novo istraživanje sa Sveučilišta u Montrealu otkriva iznenađujuće učinke koje ima kofein na spava...

14 Lip 2025

VRUĆINE Granice onoga što nazivamo normalnim ljetom pomjeraju se iz godine u godinu

U Bosni i Hercegovini danas je prevladavalo sunčano vrijeme uz slabiju naoblaku, a temperature zr...

08 Lip 2025

U BiH godišnje oko 300 slučajeva raka grlića maternice

MOSTAR, (FENA) – Karcinom grlića maternice i dalje je vodeći uzrok smrtnosti od karcinoma m...

07 Lip 2025