Podrum Tolj donio nagradu hercegovačkom ruralu
U vjeri da prostor hercegovačkog rurala ima veliku turističku vrijednost, Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanske županije je prijavila Podrum Tolj na natječaj za nagradu „Suncokret ruralnog turizma“ u međunarodnoj konkurenciji.
Među brojnim prijavljenim projektima, Podrum Tolj je osvojio srebrnu povelju u kategoriji nagrada vinskog turizma i time potvrdio svoju vrijednost, ali i lijepo predstavio vinsku regiju Hercegovinu svojim uspjehom.
Suncokret ruralnog turizma – The Sunflower Award
Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ 13. put je dodjelila nagrade „Suncokret ruralnog turizma – The Sunflower Award“ u Gradu Bjelovaru. Dodjela nagrada je upriličena 8. prosinca u večernjim satima u bjelovarskom Domu kulture.

Ovogodišnji natječaj je obuhvatio sedamnaest kategorija i tri posebne katgorije. Pored vinskog turizma, nagrađivana su: najbolja turistička seljačka gospodarstva, tradicijska ruralna domaćinstva, moderna ruralna domaćinstva, tradicijska ruralna gastronomija, mali obiteljski craft proizvođači, ruralni turistički projekti, ruralni muzeji i interpretacijski centri, kulturno povijesne manifestacije, gastro manifestacije, žene u ruralnom turizmu, inovacijski projekti, pčelarski turizam itd.
Ovaj događaj su podržali većina hrvatskih župana i gradonačelnika, te najviši predstvanici turističkog sektora u Hrvatskoj.
Podrum Tolj – Blatnica, Čitluk
Podrum Tolj se nalazi u selu Blatnica u općini Čitluk. Izgrađen je na prekrasnom proplanku koji se uzdiže iznad glasovitog čitlučkog polja s kojeg se pruža pogled na broćansku visoravan i lanac brda i planina uzdignutih ponad Jadranskoga mora. Podrum su osnovali 2014. godine supružnici Josip i Suzana Tolj s ciljem proizvodnje grožđa i vina od izvornih hercegovačkih sorata Žilavka i Blatina.

Danas, Podrum Tolj na 6 hektara ima 28.600 čokota vinove loze u svom vlasništvu, s planom sadnje još 20.000 čokota. Uz izvorne sorte Žilavka i Blatina, ova vinarija uzgaja danas popularnu sortu Trnjak. Prosječna godišnja proizvodnja vina Podruma Tolj je 40.000 boca.
Ključna tržišta ove vinarije su BiH i hrvatsko tržište - gdje plasira većinu svoje proizvodnje. Vinski proizvodi ove vinarije dostupni na tržištu su: Tolj Blatina Ivaniš, Tolj Prozračac Trnjak, Tolj Rose DominaHelena, Tolj Žilavka Kavalkada i Tolj Žilavka Kosara.
Od samog početka, filozofija poslovanja ove vinarije je bilausmjerena ka izvornosti, odnosno uklopljenosti vinogradarsko-vinske proizvodnje u lokalnusrednjovjekovnu kulturnu baštinu i prirodne vrijednosti i ljepote podneblja. Pored proizvodnje grožđa i vina, Podrum Tolj snažno djeluje i u prvacu vinskog turizma, te je jedan od važnijih članova turističkog proizvoda Vinska cesta Hercegovine.
Vinskim turistima vinarija nudi degustacije svih svojih vina, ali uz najavu. Degustacije vina uvijek prate prigodne zakuske i jela sastavljena od domaćih tradicionalnih eno-gastro poslastica. Također, Podrum Tolj nudi ručkovi i večere na otvoreno za grupe do dvadeset osoba. Obiteljski Podrum Tolj je pravi primjer predanosti radu u vinogradima i podrumu, te očuvanju nasljeđenih vrijednosti i hercegovačkog gostoprimstva.
Hercegovački rural i turizam
Turistička zajednica Hercegovačko neretvanske županije je u svome radu posvećena turističkom razvoju i očuvanju hercegovačkog rurala, te otvaranju novih gospodarskih, odnosno turističkih mogućnosti na njemu. U tom smislu su do sada najznačajniji projekti bili Vinska cesta Hercegovine i Hercegovina Agroturizam.
Kroz ova dva projekta hercegovački rural je pravilno valoriziran i potvrđena mu je vrijednost, ali i dodana nova vrijednost. Ova dva projekta su otvorila vrata rurala turistima, ali i investitorima, pa se prostor hercegovačkog rurala smatra stvarnim turističkim dobrom i poprima vizure najpopularnijih agroturističkih regija na Mediteranu.
Nagrada Podrumu Tolj je ujedno i nagrada svim obiteljskim gospodarstvima na hercegovačkom ruralu i turističkim djelatnicima, te snažan poticaj svima koji žive i rade na njemu.