Dnevni.ba - PRELOADER

Poslastica sa makom

20 Svi 2021


Poslastica sa makom

Zanimljiv desert punjen makom.

Sastojci:

– 170 g maslaca
– 300 g glatkog brašna
– 100 g šećera
– 1 jaje

Nadjev od maka:

– 125 g mljevenog maka
– 1 kašika šećera
– 50 ml mlijeka
– nekoliko kapi arome ruma
– šećer u prahu za valjanje

Priprema:

Nadjev od maka
Pripremite nadjev od maka tako što ćete sve sastojke (mak, šećer i aromu ruma) preliti vrućim mlijekom i dobro izmješati.

Nemojte dodavati više mlijeka iako mislite da treba, samo dobro izmješajte. Ostavite da se nadjev hladi dok pripremate tijesto.

Tijesto
Brašno i šećer promješajte u posudi, pa dodajte hladan maslac narezan na kockice i jaje. Zamjesite glatko tijesto.

Zamotajte ga u providnu foliju i staviti u frižider na 30 do 60 minuta.

Rernu zagrijte na 180 stepeni, a veliku plitku tepsiju od rerne obložite papirom za pečenje.

Tijesto podelite na 25 kuglica veličine oraha. Svaku kuglicu malo istanjite i u sredinu svake stavite kašičicu hladnog nadjeva od maka.

Zatvorite i formirajte pravilne kuglice, pa ih stavite na pripremljen pleh, pazeći na razmak jer će se tokom pečenja raširiti.

Pecite oko 10 minuta.

Ohladite ih na rešetki, zatim ih uvaljajte u šećer u prahu.

Prijatno!

Izvor: Coolinarika

GASTRO


Hercegovački vinogradari bilježe iznadprosječan urod, očekuju vrhunsko vino

MOSTAR - Vinogradari u Hercegovini ove godine bilježe iznadprosječan urod grožđa i izvrsnu kvalit...

05 Lis 2025

Završen četvrti Moba Street Food Festival u Mostaru

MOSTAR - Nastupom DJ dvojca s projektom Brown Sugar RnB, održanim u nedjelju, 7. rujna, službeno ...

08 Ruj 2025

Na BLAŽ Enologyju u Međugorju predstavlja se 30 vinarija iz BiH, Italije i Hrvatske

Najavljeni dani BLAŽ-a u Hercegovini već su počeli. U hotelu Buna kod Mostaru održan je jo&scaron...

27 Kol 2025