Dnevni.ba - PRELOADER

Posne punjene paprike

22 Pro 2021


Posne punjene paprike

Veoma ukusno posno jelo, čak i kada se ohladi.

Sastojci:

– 12 do 15 suhih paprika, mogu i svježe

– 4 veće glavice crnog luka

– oko 200 g mrkve

– 100 g krupno mljevenih oraha

– 5 punih šaka riže okruglog zrna

– 2 dl soka od paradajza

– oko 3 dl ulja

– sol, biber, suhi biljni začin, aleva paprika

– 3 kašike brašna

– 100 g kuhanog, pa izrendanog krompira

Priprema:

U dublji sud sipati ulje, oko 1,5 dl, dodati sjeckani luk i mrkvu.

Na ulju pržiti na umjerenoj temperaturi luk i mrkvu, dok ne postanu skoro kašasti. Miješati konstantno i po potrebi dolivati ulje.

Dodati orahe, promiješati, pa pržiti malo da i orasi puste masnoću.

Zatim dodati paradajz, začine i pržiti da se sve sjedini, opet dolivajući pomalo ulja da ne bude suho.

Dodati rižu i propržiti sve zajedno još par minuta.

Na kraju dodati i rendan krompir, lagano promiješati i skloniti sa šporeta.

Paprike očistiti, oprati i puniti nadjevom do 3/4.

U svaku papriku staviti pola kačicice brašna, da fil ne bi izlazio prilikom kuhanja.

Mogu da se zatvore i komadom paradajza.

Redati ih u tepsiju, naliti toplom vodom da ogreznu i poklopiti. Kuhati na umjerenoj temperaturi dok ne omekšaju.

Uključiti rernu na 200 stepeni i kad je tečnost vec isparila, staviti paprike u rernu da se zapeku.

Prijatno!

GASTRO


Na festivalu Vinske ceste predstavljena hercegovačka gastronomska ponuda

MOSTAR – Festival Vinske ceste Hercegovine okupio je u srijedu u Mostaru 23 domaće vinarije...

05 Lip 2025

Sendvič ili voće za užinu? Izbor nutricionista je jasan

Često nam je teško otkriti koja nam hrana najviše odgovara. Ako želimo imati vi&sca...

26 Svi 2025

S petnaest livanjskih pčelara potpisani ugovori o dodjeli opreme za pčelarstvo

LIVNO - U Gradskoj upravi Livna potpisani su ugovori o dodjeli pčelarske opreme i materijala s pe...

08 Svi 2025