Dnevni.ba - PRELOADER

Pospješuje probavu, regulira crijevnu floru, jača imunitet, a mi od njega plačemo...

05 Ruj 2022


Pospješuje probavu, regulira crijevnu floru, jača imunitet, a mi od njega plačemo...

Luk je biljka specifična okusa i mirisa, što je nuspojava specifičnog kemijskog spoja koji će nam natjerati suze na oči

Naime, pri rezanju luka oslobađa se plin propanetial sulfoksid uz pomoć kojeg se stvara blaga sumporna kiselina, koja nadražuje sluznicu oka. Da bi se obranilo i ublažilo reakciju, tijelo počinje lučiti suze, no time se situacija pogoršava jer u kombinaciji s vlagom pojačava se učinak kiseline, pa su naše oči još više nadražene. Taj isti spoj, jednako je odgovoran i za ljekovita svojstva luka, što je jedan od razloga njegove raširenosti po svijetu. Konzumiranje luka pojačat će naš apetit i pospješiti probavljanje hrane, pospješuje rad krvožilnog sustava, regulira i crijevnu floru, jača imunitet, djeluje antibakterijski i dijuretično te pročišćava organizam.

ZDRAVLJE


HRANA

Liječnik upozorava na četiri popularne vrste hrane koje uzrokuju začepljenje arterija

Kada razmišljamo o zdravlju srca, često zaboravimo koliko važnu ulogu ima upala. Iako je upala pr...

30 Tra 2025

SAVJET

Liječnica otkriva kako potrošiti do 500 kalorija, a da ni ne zakoračimo u teretanu

Dobar  noćni san ne samo da obnavlja tijelo, već može pomoći i u sagorijevanju kalorija. Dok tij...

28 Tra 2025

ELENA SOLDO

Hrabra Mostarka progovorila o borbi s anoreksijom u emisiji Nedjeljom u 2

Još jedna emisija Nedjeljom u 2 urednika i voditelja Aleksandra Stankovića donijela je potresne ž...

28 Tra 2025