Dnevni.ba - PRELOADER

Redovna konzumacija veže se uz niže trigliceride i tlak

14 Ožu 2021


Redovna konzumacija veže se uz niže trigliceride i tlak

Žene koje konzumiraju jogurt imaju veće količine kalija i u manjoj mjeri imaju nedostatak vitamina B12 i B2 te minerala magnezija, kalcija i cinka.

Jogurt je bogat hranjivim tvarima, koji sadrže velike količine proteina, kalcija, kalija, fosfora, magnezija, cinka i vitamina B-12, a žene koje redovito konzumiraju jogurt obično imaju bolju ukupnu kvalitetu prehrane od onih koji ne konzumiraju jogurt, pokazala su istraživanja. Također imaju manje kroničnih čimbenika rizika za mnoge bolesti, što može poboljšati njihovu kvalitetu života i produljiti životni vijek, piše živim.hr.


Zdrave bakterije

Jedna zasebna studija je potvrdila i da žene koje redovito jedu jogurt imaju niži krvni tlak, razine glukoze u krvi i razine triglicerida. To znači i manji rizik za razvoj kroničnih bolesti poput bolesti srca i dijabetesa. Protein iz jogurta povećava sitost i zato su od pomoći u kontroli ukupnog dnevnog unosa kalorija. Jogurt sadrži probiotike, zdrave bakterije prirodno prisutne u ženskom probavnom traktu, koje mogu poboljšati probavu i smanjiti konstipaciju i bol povezanu sa zatvorom, i to kod žena svih dobi. Studija objavljena 2013. godine u časopisu Nutrition Research izvijestila je da žene koje konzumiraju jogurt imaju veće količine kalija i u manjoj mjeri imaju nedostatak vitamina B12 i B2 te minerala magnezija, kalcija i cinka.

ZDRAVLJE


KAVA

Kako kofein utiče na ljudsko tijelo dok spavamo

Novo istraživanje sa Sveučilišta u Montrealu otkriva iznenađujuće učinke koje ima kofein na spava...

14 Lip 2025

VRUĆINE Granice onoga što nazivamo normalnim ljetom pomjeraju se iz godine u godinu

U Bosni i Hercegovini danas je prevladavalo sunčano vrijeme uz slabiju naoblaku, a temperature zr...

08 Lip 2025

U BiH godišnje oko 300 slučajeva raka grlića maternice

MOSTAR, (FENA) – Karcinom grlića maternice i dalje je vodeći uzrok smrtnosti od karcinoma m...

07 Lip 2025