'Šećerna afera' najveća znanstvena prijevara svih vremena

Kako je šećerna industrija plaćala znanstvenike za obmanu u korist šećera
Podsjetimo na 'šećernu aferu' i veliki skandal u Americi - lažirano znanstveno istraživanje o šećeru iz 1967. godine koja je otkrivena tek prije četiri godine, a čiji je cilj bio u potpunosti odbaciti nepovoljno djelovanje šećera, te odgovornost za sve bolesti prebaciti na masnoće. Gledano iz današnjeg kuta, bila je to jedna od najvećih znanstvenih prijevara svih vremena, a Americi i zdravlju njezinih građana donijela je golemu i nepopravljivu štetu.
Otkriveni dokumenti pokazali su da proizvođači šećera još od 60-ih godina redovito krivotvore znanstvena istraživanja i plaćaju stručnjake da lažiraju rezultate istraživanja o šećeru, zanemare povezanost šećera i krvožilnih bolesti, te za njih okrive masnoće. Ovi, skandalozni dokumenti pronađeni su u arhivu Sveučilišta Kalifornije i objavljeni u cijenjenom JAMA Internal Medicine magazinu te su dokazali da je posljednjih 50 godina većina istraživanja o šećeru i njegovoj ulozi u prehrani bila su lažirana, a financirala ih je sama industrija šećera.

Bez obveza izvora financiranja
"Proizvođači šećera su desetljećima oblikovali javno mišljenje u Americi onako kako je njima odgovaralo", tada je izjavio profesor medicine Stanton Glantz, autor članka u JAMA magazinu.
Dokumenti pokazuju da je skupina proizvođača pod nazivom Sugar Research Foundation (Fondacija za istraživanje šećera), danas poznata kao Sugar Association (Udruženje proizvođača šećera), potplatila tri harvardska znanstvenika. Ti znanstvenici su 1967. krivotvorili izvješće o djelovanju šećera na zdravlje ljudi.
Njihov rad je izašao u tada prestižnom magazinu 'New England Journal of Medicine' i potpuno je ignorirao povezanost šećera i razvoja bolesti.
Dokumenti pokazuju da je 1964. John Hickson, jedan od glavnih ljudi industrije, skovao plan kako da "kroz naša istraživanja oblikujemo javno mišljenje i stvorimo zakonske akte koji nama odgovaraju". U to vrijeme su neovisni znanstvenici, poput uglednog fiziologa Ancela Keysa, počeli otkrivati povezanost šećera i pojave srčanih bolesti. Hickson je želio da se Keysovi nalazi diskvalificiraju i to tako što će industrija financirati i provesti vlastito istraživanje.
"Tada možemo objaviti podatke koji nama odgovaraju, a opovrgnuti one koji nam se ne sviđaju", napisao je. Godine 1965. Hickson je zadužio naučnike s Harvarda da naprave znanstveno izvješće kojim će osporiti sve studije protiv šećera. Za to im je platio iznos, u današnjoj vrijednosti, od 50.000 dolara.
Potom je odabrao stručni magazin u kojem će njihov rad biti tiskan, a znanstvenicima otvoreno rekao da želi rad koji će biti u korist šećera. Doktor Mark Hegsted s Harvarda odmah je prihvatio ovu ponudu i u pismu napisao "svjesni smo vašeg specifičnog interesa i držat ćemo se toga najbolje što znamo."
Znanstvenici su s Hicksonom redovito koordinirali svoj rad kako bi se rezultat najbolje poklopio s interesom industrije. Nakon što je 1967. godine njihov izvještaj bio tiskan, javna debata o šećeru i srčanim bolestima naglo je utihnula. Mnoge državne institucije njihov su rad prihvatile kao stručnu osnovu za prehrambenu politiku Amerike.
Dr. Hegsted, za vrijeme života profesionalno je napredovao sve do mjesta predsjednika Američke komisije za poljoprivredu, a 1977. sudjelovao je u sastavljanju nacionalnog nacrta o pravilnoj prehrani. Današnji predstavnici Udruženja proizvođača šećera pokušali su opravdati krivotvoreno istraživanje iz 1967. godine.
Rekli su da je taj izvještaj objavljen u vrijeme dok znanstvene publikacije još nisu bile obavezne navesti izvore financiranja. Znanstvenici s Harvarda i čelni ljudi industrije šećera koji su krivotvorili spomenuto izvješće više nisu živi.
Financiranje znanstvenih istraživanja i etika
Američko udruženje za zaštitu srca (American Heart Association) i Svjetska zdravstvena organizacija (World Health Organization) tek su od nedavno počeli upozoravati na to da šećer izaziva krvožilne bolesti.
Marion Nestle, profesorica i nutricionistica sa Sveučilišta iz New Yorka, napisala je kako su lažirana istraživanja "imala veliku ulogu u skretanju pozornost sa šećera kao izuzetno opasne namirnice".
"Mislim da je to strašno", rekla je, "do sada se nismo susreli s tako promišljenom i bešćutnom prijevarom".
Dr. Walter Willett, danas glavni nutricionist na Harvardskoj katedri za javno zdravlje, izjavio je kako je ovo "još jedna potvrda zašto sva istraživanja trebaju biti javno financirana, od strane legalnih i neovisnih institucija, a ne sredstvima raznih industrija ili interesnih skupina." V.S.H.