Dnevni.ba - PRELOADER

Sedam razloga zašto bismo češće trebali jesti agrume

11 Velj 2025


Sedam razloga zašto bismo češće trebali jesti agrume
Agrumi

Agrumi su osvježavajuće voće bogato vitaminom C, vlaknima i antioksidansima. Najpoznatiji agrumi su limun, naranča, mandarina, limeta i grejp, no osim što su ukusni, iznimno su korisni za zdravlje. U nastavku otkrijte sedam razloga zašto bismo ih trebali češće jesti.

Bogati su vitaminima i biljnim spojevima
Agrumi su izvrstan izvor vitamina C, koji jača imunološki sustav i održava kožu elastičnom. Samo jedna srednja naranča sadrži dnevnu preporučenu količinu vitamina C. Osim vitamina C, agrumi sadrže i vitamine B skupine, kalij, fosfor, magnezij i bakar, koji su ključni za pravilno funkcioniranje tijela. Također su bogati biljnim spojevima s protuupalnim i antioksidativnim djelovanjem, piše Healthline.

Dobar su izvor vlakana
Agrumi su bogati vlaknima. Vlakna poboljšavaju probavu i pomažu u kontroli tjelesne težine. Osobito su bogati topljivim vlaknima, koja pomažu u snižavanju razine kolesterola.

Imaju malo kalorija
Ako pazite na unos kalorija, agrumi su odličan izbor. Sadrže malo kalorija, ali zbog visokog udjela vode i vlakana pružaju dugotrajan osjećaj sitosti. Studije su pokazale da konzumacija agruma može pomoći u regulaciji tjelesne težine.

Smanjuju rizik od bubrežnih kamenaca
Niska razina citrata u urinu može povećati rizik od bubrežnih kamenaca. Agrumi podižu razinu citrata, smanjujući vjerojatnost njihova nastanka. Pijenje soka od citrusa može biti prirodna alternativa kalijevim citratnim suplementima.

Pomažu u zaštiti od raka
Istraživanja su povezala konzumaciju agruma s manjim rizikom od određenih vrsta raka, uključujući rak pluća, jednjaka, želuca, dojke i gušterače. Njihovi flavonoidi djeluju kao antioksidansi i mogu spriječiti razvoj stanica raka.

Štite zdravlje srca
Studije pokazuju da redovita konzumacija agruma smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Njihovi flavonoidi poboljšavaju razinu kolesterola i snižavaju krvni tlak.

Štite mozak
Flavonoidi iz agruma mogu smanjiti rizik od neurodegenerativnih bolesti, poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti. Njihova protuupalna svojstva pomažu u zaštiti živčanih stanica i poboljšanju funkcije mozga, piše index.

Moguće nuspojave agruma
Iako su agrumi zdravi, postoji nekoliko potencijalnih nedostataka koje treba imati na umu.

Oštećenje zubne cakline: Zbog visokog udjela kiseline, agrumi mogu oslabiti zubnu caklinu i povećati rizik od karijesa, osobito kod česte konzumacije vode s limunom.
Voćni sokovi: Sokovi od agruma sadrže više šećera i manje vlakana od cijelog voća, što može uzrokovati nagli porast šećera u krvi i povećanje tjelesne težine. Višak fruktoze može dovesti do problema s jetrom.
Interakcija s lijekovima: Grejp i sok od grejpa mogu ometati razgradnju određenih lijekova, što može dovesti do pojačanog djelovanja i nuspojava.

ZDRAVLJE


Što se događa s tijelom ako svaki dan jedemo čips?

Hrskav , slan i teško mu je odoljeti – čips je mnogima omiljena grickalica. No, ako se ta "posla...

22 Ruj 2025

MANJAK ŽELJEZA

Pet neobičnih znakova koji ukazuju na manjak željeza u tijelu

Željezo je jedan od ključnih minerala za zdravlje jer omogućuje stvaranje crvenih krvnih stanica ...

17 Ruj 2025

SLADOLEDI

Vrućine nas tjeraju da jedemo više šećera, upozoravaju znanstvenici

Sladoledi, ledeni deserti i rashlađena gazirana pića postaju posebno primamljivi tijekom ljetnih ...

10 Ruj 2025