Sušeno voće: Zdrav međuobrok ili skriveni izvor šećera?

Sušeno voće
Sušeno voće često se smatra zdravom i praktičnom grickalicom bogatom vlaknima i antioksidansima. No, iako sadrži brojne korisne tvari, može biti i izvor previše šećera i kalorija ako se konzumira u velikim količinama. Evo što sve trebate znati prije nego ga dodate u svakodnevnu prehranu.
Što je zapravo sušeno voće?
Sušeno voće nastaje uklanjanjem većine vode iz svježeg voća, čime se ono smanjuje u volumenu, ali postaje energetski gušće. Najčešće vrste uključuju grožđice, datulje, suhe šljive, smokve i marelice. Postoje i zaslađene varijante poput kandiranog ananasa, banana ili brusnica.
Zahvaljujući duljem roku trajanja, idealno je za međuobrok u pokretu ili na putovanju.
Nutritivna vrijednost
Jedan komad suhog voća sadrži približno istu količinu vitamina i minerala kao i svježe voće, samo je više koncentrirano. Sušeno voće obiluje vlaknima i antioksidansima, osobito polifenolima, koji mogu poboljšati probavu, zdravlje krvnih žila i smanjiti oksidativni stres u tijelu, piše Healthline.
Potencijalne zdravstvene prednosti
Neka istraživanja pokazuju da osobe koje redovito jedu suho voće unose više nutrijenata i imaju manju tjelesnu masu. Na primjer:
Grožđice mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka i kolesterola te poboljšanju kontrole šećera u krvi.
Suhe šljive djeluju kao prirodan laksativ i mogu ublažiti zatvor bolje nego popularni dodaci vlakana.
Datulje su bogate željezom i kalijem, a neka istraživanja sugeriraju da mogu olakšati porođaj ako se konzumiraju u zadnjim tjednima trudnoće.
S druge strane – visoki udio šećera i kalorija
Zbog uklanjanja vode, koncentracija šećera u suhom voću znatno raste. Primjerice, grožđice sadrže oko 59 posto šećera, a datulje i do 66 posto. Uzimanje velikih količina može dovesti do povećanog unosa kalorija i šećera, što dugoročno može povećati rizik od debljanja i metaboličkih bolesti.
Osim toga, dio suhog voća na tržištu dolazi s dodatkom šećera, često pod nazivom "kandirano voće". Takve varijante najbolje je izbjegavati, a uvijek je preporučljivo provjeriti deklaraciju proizvoda.
Sulfiti i potencijalne kontaminacije
Neki proizvođači dodaju konzervanse poput sulfita kako bi voće zadržalo boju i trajnost. Iako su sulfiti sigurni za većinu ljudi, kod osjetljivih osoba mogu izazvati neugodne reakcije poput osipa, bolova u trbuhu ili astmatičnih napada. Birajte prirodnije, manje sjajne varijante, one koje izgledaju smeđe ili sivkasto.
Nepravilno skladištenje također može dovesti do razvoja plijesni i toksina, pa sušeno voće uvijek držite na suhom i tamnom mjestu, piše index.