Dnevni.ba - PRELOADER

Tikvice sa piletinom i đumbirom

20 Svi 2021


Tikvice sa piletinom i đumbirom

Piletina i tikvice u kombinaciji sa rižom, uvijek dobar prijedlog za ručak.

Sastojci:

– 400 g pilećeg filea

– 400 g tikvica

– 2 kašike gustina

– 100 ml ulja

– 1 kašičica soli

– 1 kašičica rendanog đumbira

– 50 ml vode

– 50 ml vina

– 1 kašičica suhog biljnog začina.

– 1 kašičica sezamovog ulja

Priprema:

Piletinu isjecite i uvaljajte u gustin. Tikvice nemojte ljuštiti, dobro ih operite i isjecite uzdužno ili na kolutove.

U dublju tavu sipajte ulje i zagrijte ga. Zatim stavite isječeno meso i kratko ga prepecite. Posolite i izvadite na toplo mjesto.

Zatim na istoj masnoći kratko prepecite tikvice, posolite i dodajte đumbir. Vratite meso i zalijte ga vodom i vinom.

Dodajte suhi biljni začin, pa sve zajedno još kratko prokuhajte. Na kraju dodajte sezamovo ulje.

Poslužiti sa rižom.

Prijatno!

GASTRO


Na festivalu Vinske ceste predstavljena hercegovačka gastronomska ponuda

MOSTAR – Festival Vinske ceste Hercegovine okupio je u srijedu u Mostaru 23 domaće vinarije...

05 Lip 2025

Sendvič ili voće za užinu? Izbor nutricionista je jasan

Često nam je teško otkriti koja nam hrana najviše odgovara. Ako želimo imati vi&sca...

26 Svi 2025

S petnaest livanjskih pčelara potpisani ugovori o dodjeli opreme za pčelarstvo

LIVNO - U Gradskoj upravi Livna potpisani su ugovori o dodjeli pčelarske opreme i materijala s pe...

08 Svi 2025