Dnevni.ba - PRELOADER

Zapečeni krumpir sa sirom koji "ide" uz sve

18 Svi 2021


Zapečeni krumpir sa sirom koji "ide" uz sve

Zapečeni krumpir izvrstan je prilog mesnim i ribljim jelima, a može se poslužiti i kao samostalan obrok uz kakvu sezonsku salatu.

Sastojci za zapečeni krumpir:
1,5 kilograma krumpira
400 ml punomasnog mlijeka
400 grama topivog sira (cheddar, gauda)
200 ml pilećeg ili povrtnog temeljca
100 grama parmezana
50 grama brašna
1 luk
3-4 češnja češnjaka
3 žlice maslaca
1 žlica svježeg timijana
sol i papar po želji

Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.

2. Pomoću ribeža narežite krumpire na okrugle tanke ploške debljine 0,3 centimetara.

3. Otopite maslac na umjerenoj temperaturi u dubokoj tavi. Dodajte nasjeckani luk i pirjajte tri do četiri minute.

4. Luku dodajte nasjeckani češnjak. Pirjajte sve zajedno još minutu ili dvije.

5. U tavu dodajte brašno i sve dobro promiješajte.

6. Ulijte temeljac i mlijeko, pa miješajte pjenjačom dok ne dobijete glatku smjesu.

7. Začinite smjesu solju, paprom i listićima svježeg timijana.

8. Kad se umak počinje zgušnjavati, maknite ga s vatre.

9. Položite polovicu narezanih ploška sira na namašćenu vatrostalnu posudu. Prelijte ih s polovicom umaka i sira. Ponovite postupak.

10. Prekrijte posudu aluminijskom folijom i stavite peći u pećnicu 30 minuta.

11. Skinite aluminijsku foliju i nastavite peći još 25 minuta do 30 minuta, odnosno dok se krumpiri na ispeku do kraja.

12. Poslužite toplo kao samostalno jelo ili prilog. Dobar tek!

GASTRO


Na festivalu Vinske ceste predstavljena hercegovačka gastronomska ponuda

MOSTAR – Festival Vinske ceste Hercegovine okupio je u srijedu u Mostaru 23 domaće vinarije...

05 Lip 2025

Sendvič ili voće za užinu? Izbor nutricionista je jasan

Često nam je teško otkriti koja nam hrana najviše odgovara. Ako želimo imati vi&sca...

26 Svi 2025

S petnaest livanjskih pčelara potpisani ugovori o dodjeli opreme za pčelarstvo

LIVNO - U Gradskoj upravi Livna potpisani su ugovori o dodjeli pčelarske opreme i materijala s pe...

08 Svi 2025