Žiteljima BiH na prvom mjestu cijena, a na drugom sigurnost hrane
Prema rezultatima posljednjeg istraživanja Eurobarometra o sigurnosti hrane u zemljama članicama Europske unije i kandidatkinjama za članstvo, sigurnost hrane se u Bosni i Hercegovini nalazi na drugom mjestu najvažnijih faktora prilikom kupovine hrane (50 posto), dok je na prvom mjestu cijena hrane (57 posto).
Na trećem mjestu je okus hrane (48 posto).
U odnosu na istraživanje Eurobarometra provedeno u razdoblju svibanj/lipanj 2023., zabrinutost žitelja u našoj zemlji najviše je porasla za ostatke pesticida u hrani, i to za 14 postotnih bodova, izvijestila je u petak Agencija za sigurnost hrane BiH. Kada je riječ o osobnom zanimanju za sigurnost hrane, 64 posto ispitanika izjavilo je da ih zanima tema sigurnosti hrane, a na pitanje za koje su teme čuli iz područja sigurnosti hrane, najveći udio ispitanika (61 posto) odgovorio je da je čuo za aditive, kao što su boje, konzervansi i arome u hrani, a potom za ostatke pesticida u hrani (59 posto).
Četrdeset posto ispitanika iz BiH odgovorilo je da zna dovoljno kako bi mogli izbjeći ili umanjiti rizike, što je za 10 postotnih bodova više u odnosu na prosjek zemalja članica Europske unije. Žitelji BiH izjavili su kako su najviše zabrinuti za genetski modificirane sastojke hrane (39 posto), aditive, kao što su boje, konzervansi i arome u hrani (37 posto) i ostatke pesticida u hrani (36 posto).
Na pitanje o vjerojatnosti da će promijeniti ponašanje prilikom pripreme i konzumacije hrane, nakon informacije iz medija o izbijanju bolesti uzrokovane hranom, koja im je predstavljena u sklopu ovog pitanja, 80 posto žena i 66 posto muškaraca odgovorilo je da bi vjerojatno promijenilo ponašanje. Istraživanje Eurobarometra o sigurnosti hrane u zemljama članicama EU i kandidatkinjama za članstvo provedeno je na uzorku od 1.003 ispitanika BiH metodom intervjua (face-to-face) u razdoblju od 26. ožujka do 15. travnja 2025.