Ovo je najzdravije povrće na planetu, a samo ga rijetki jedu

20 Ožu 2025


Ovo je najzdravije povrće na planetu, a samo ga rijetki jedu

Kad je Joel Fuhrman, popularni američki liječnik i jedan od najpoznatijih nutritarista koji zagovara biljnu prehranu osobito bogatu hranjivim tvarima, kreirao svoj model ANDI (Ag - gregate Nutrient Density Index), odnosno indeks gustoće hranjivih tvari, jedna se naizgled neugledna zelena biljka vinula u sam vrh superhrane, piše portal zivim.jutarnji.hr.

- Za postizanje izvrsnog zdravlja ključna je adekvatna konzumacija mikronutrijenata - vitamina, minerala i drugih fitokemikalija - bez prejedanja. Mikronutrijenti potiču pravilno funkcioniranje imunosnog sustava, omogućuju mehanizme detoksikacije i obnove stanica koji nas štite od kroničnih bolesti. Nutritarijanska namirnica je ona koja ima visok omjer mikronutrijenata po kaloriji i visoku razinu raznolikosti mikronutrijenata - ističe Fuhrman, a na cijelom planetu broj 1 je - pokazalo se - potočarka. Izvor je više od 28 esencijalnih vitamina, minerala i hranjivih spojeva kojih ima više nego ijedna druga namirnica, a s njom se može mjeriti jedino kelj. On se pak (pogrešno) savjetovao izbjegavati osobama koje imaju problema sa štitnjačom, no potočarka nema to ograničenje.


SMANJUJE UPALU

Dosadašnje studije pokazuju da potočarka ima mnoštvo potencijalnih zdravstvenih prednosti, uključujući antimikrobna svojstva, može pomoći u nekim kemoterapijskim tretmanima kako bi se spriječio rast i potaknula smrt stanica raka, smanjuje upalu u tijelu i ima kardioprotektivne učinke zahvaljujući visokom sadržaju antioksidansa. Potočarka je povrće iz skupine kupusnjača, koje je općenito poznato kao borac protiv raka zbog visoke razine fitokemikalija izotiocijanata. U istraživanju Instituta za rak Sveučilišta u Pittsburghu potočarka je posebno povezana sa smanjenim rizikom od nekoliko karcinoma, uključujući rak prostate.

Česta konzumacija potočarke također je povezana sa smanjenjem oštećenja DNK i povećanjem antioksidativne aktivnosti u tijelu, a oboje može pomoći u borbi protiv raka, prema istraživanju objavljenom u American Journal of Clinical Nutrition. Uz to, potočarka je zauzela visoko mjesto na ljestvici "antidepresivne" hrane jer sadrži mnoge hranjive tvari koje pomažu ublažiti simptome depresivnog raspoloženja.

Na primjer, sadrži više folata od banane i više vitamina C od naranče, zbog čega je značajan pojačivač imuniteta. Bogata je željezom i, za razliku od drugih biljnih izvora, tijelo ga može lako apsorbirati jer vitamin C potiče apsorpciju biljnog željeza pretvarajući ga u isti oblik koji se nalazi u mesu. Uz željezo ima kalcija, kalija i magnezija - tvari koje su nužne za izgradnju kostiju i mišića. Potočarka je dobar izvor vitamina A, esencijalnog vitamina nužnog za normalan vid, zdravlje kože i održavanje imunosne funkcije. Izvrstan je izvor i vitamina K, koji formira i jača kosti te ograničava oštećenje neurona u mozgu. Ulja u potočarki pomažu probavu i dišni sustav. Prirodno je niskokalorična, a dugo drži sitost zbog visokog sadržaja vode i vlakana.

MOŽE LI JE BITI PREVIŠE

No njezina izvanredna svojstva i bogat nutritivni profil ne znače i da je treba jesti u enormnim količinama. Oko sto grama bit će vam dovoljno, jer u velikim količinama eterična ulja kod osjetljivijih pojedinaca mogu izazvati iritaciju mjehura, bubrega i želuca. Dakle, kao što je često slučaj, manje je više, čak i s najzdravijom namirnicom na svijetu.

Potocarska salata

Hranjiva zelena salata

Sastojci:

100 g potočarke
100 g endivije
1 jabuka
pola šalice nasjeckanih oraha
30 g svježeg sira
šalica klica brokule ili cikle
Priprema: Sve sastojke dobro operite, a jabuku narežite na ploške. Stavite potočarku, endiviju i jabuku u zdjelu, prelijte maslinovim uljem i sokom pola limuna, dodajte orahe, svježi sir i klice.

GASTRO


Okusi Hercegovine u Marića gaju: Raštika spaja generacije i čuva tradiciju

Tradicionalna Raštikijada, održana u prelijepom ambijentu Agroturizma Marića gaj u Ružićim...

03 Stu 2025

U NEUMU 'DANI BERBE MASLINA U HERCEGOVINI'

Poziv na kušanje izvornosti zlatnih kapi Hercegovine

Piše: V.S.Herceg mostar@dnevni-list.ba U krošnjama višestoljetnih maslina ...

26 Lis 2025

Postavke kolačića

Ova web stranica koristi kolačiće zbog poboljšanja vašeg iskustva korištenja stranice. Od ovih kolačića, oni karakterizirani kao nužni se spremaju u vaš Internet preglednik pošto su ključni za korištenje osnovnih funkcionalnosti stranice. Koristimo i kolačiće trećih strana koji nam pomažu kod analize i razumijevanja načina na koji koristite naše stranice. Ovi kolačići će biti pohranjeni u vašem Internet pregledniku samo s vašom dozvolom. Također, imate mogućnost onemogućavanja korištenja ovih kolačića. Onemogućavanje ovih kolačića može utjecati na iskustvo korištenja naših stranica.

Uvijek omogućeno

Nužni kolačići su potrebni kako bi stranica mogla normalno funkcionirati. Ovi anonimni kolačići osiguravaju osnovnu funkcionalnost i sigurnosne značajke stranice.

Funkcionalni kolačići pomažu u korištenju određenih funkcija stranice kao što su dijeljenje sadržaja stranica na društvenim mrežama, prikupljanje povratnih informacija i ostalih funkcija trećih strana.

Kolačići performansi se koriste za razumijevanje i analizu indeksa performansi stranice što pomaže kod pružanja boljeg korisničkog iskustva za posjetitelje.

Analitički kolačići se koriste kako bi razumjeli interakciju posjetitelja sa stranicama. Ovi kolačići pružaju informacije za mjerenje broja posjetitelja, izvora prometa stranice

Ostali nekategorizirani kolačići su kolačići koji se trenutno analiziraju i još im nije dodijeljena kategorija.

Marketinški kolačići se koriste kako bi se posjetiteljima pružili relevantni oglasi i marketinške kampanje. Ovi kolačići prate posjetitelje web stranica i prikupljaju informacije kako bi pružili prilagođene oglase.