Dnevni.ba - PRELOADER

Palačinke od heljde: Najbolji recept za desert u kojem će posebno uživati djeca

07 Velj 2022


Palačinke od heljde: Najbolji recept za desert u kojem će posebno uživati djeca

Palačinke su mnogima omiljena slastica, a mogu se raditi na više različitih varijanti pri čemu se mogu kombinirati sastojci, ali i punjenje. Osim onih klasičnih, postoje i palačinke koje se rade bez jaja, bez brašna, one kojima je glavni sastojak banana, kao i palačinke od heljde, odnosno od heljdinog brašna, objavio je N1.

Ove palačinke se mogu jesti slane, ali i slatke, a vrlo ih je jednostavno napraviti.

Koji su prednosti heljde?

Heljda je cjelovita žitarica koja ima brojne zdravstvene blagodati. Vjeruje se kako ova namirnica poboljšava zdravlje srca, povoljna je za probavu, daje osjećaj sitosti te je pogodna za ljude s dijabetesom. Dobar je izvor proteina, vlakana i energije. Ona spada pod pseudožitarice jer je po mnogočemu slična žitaricama, ali ne raste iz zemlje.

Zašto je dobro heljdino brašno?

Heljdino brašno je brašno bez glutena te ima bogat, zemljani okus i lako je probavljivo. Može se koristiti za pripremanje kruha, ali i za palačinke. Baš kao i sva druga brašna bez glutena, u samoj izradi, tijesto će se trgati. Za bogatiju teksturu i bolji okus, može se koristiti u kombinaciji s bilo kojim drugim brašnom.

Heljdino brašno sadrži vitamin B, a bogato je i nekim mineralima kao što su: željezo, magnezij, cink, mangan, te sadrži vlakna i proteine. Također, bogato je i antioksidansima, odnosno polifenolom rutin koji ima protuupalna svojstva. Ovo brašno je nutritivno bogato pa je odličan izbor za doručak, ali i bilo koji drugi obrok u danu.

Kako napraviti palačinke od heljde?

Palačinke od heljde je vrlo jednostavno za napraviti, a mogu se potom jesti s bilo kojim preljevom ili punjenjem.

Potrebno je:

– 4 žlice heljdinog brašna
– 4 žlice glatkog brašna bez glutena
– 1 i pol žličica praška za pecivo
– 1 jaje
– prstohvat soli
– 150 ml mlijeka
– malo korice limuna
– 1 žlica ulja

Priprema:

Prvo pomiješajte suhe sastojke – obje vrste brašna, prašak za pecivo, koricu limuna i sol. U drugoj zdjeli miješajte jaje s mlijekom i uljem dok se sastojci ne povežu. Dodajte ove mokre sastojke suhima i dobro miješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Preostaje samo još zadnji korak, a to je ispeći palačinke. Ne zaboravite svako malo dodavati po malo ulja, a s ovom smjesom možete napraviti američke, manje palačinke ili uobičajene.

Gdje kupiti heljdino brašno?

Brašno od heljde se može pronaći u svim bolje opremljenim trgovinama.

Zaključak

Palačinke od heljde odličan su izbor za doručak, ali i za desert. Ove palačinke je jednostavno za napraviti. Rade se od heljdinog brašna koje ima broje prednosti te je bogato vlaknima i mineralima. Isprobajte nešto novo. Prijatno!

GASTRO


Na festivalu Vinske ceste predstavljena hercegovačka gastronomska ponuda

MOSTAR – Festival Vinske ceste Hercegovine okupio je u srijedu u Mostaru 23 domaće vinarije...

05 Lip 2025

Sendvič ili voće za užinu? Izbor nutricionista je jasan

Često nam je teško otkriti koja nam hrana najviše odgovara. Ako želimo imati vi&sca...

26 Svi 2025

S petnaest livanjskih pčelara potpisani ugovori o dodjeli opreme za pčelarstvo

LIVNO - U Gradskoj upravi Livna potpisani su ugovori o dodjeli pčelarske opreme i materijala s pe...

08 Svi 2025