Dnevni.ba - PRELOADER

Pet dobrobiti tamne čokolade za koje niste znali

03 Stu 2021


Pet dobrobiti tamne čokolade za koje niste znali

Osim što se dobro osjećamo nakon čokolade, ona ima i dokazane zdravstvene benefite. Naravno, ne treba pretjerivati s njom, a najbolja je on tamna. Evo nekoliko dobrobiti za koje možda niste znali.

Smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti

Jedenje tamne čokolade može smanjiti rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti i srčanih udara, posebno ako se uz nju zdravo hranite.

Može smanjiti upalne procese

Upale se mogu pojaviti bilo gdje u tijelu, mogu vas boljeti mišići, glava, a mogu se pojaviti i ozbiljnije bolesti. Čokolada sadrži flavonoide i kakao koji djeluju kao antioksidansi i smanjuju upalne procese u tijelu.

Poboljšava kognitivne sposobnosti

Redovita konzumacija čokolade, koja sadrži flavonoide, jako je korisna za kognitivne funkcije. Ona može poboljšati koncentraciju, brzinu, tečnost govora i radnu memeoriju.

Poboljšava raspoloženje

Tamna čokolada sadrži spojeve koji poboljšavaju raspoloženje, a inače ih i tijelo samo proizvodi.  Sadrže serotonin i triptofan koji vas čine sretnima nakon jedenja čokolade.

Instantno daje energiju

Čokolada gotovo odmahpodiže razinu energije i upravo za njom bi trebali posegnuti ako se osjećate tromo i letargično. Čokolada sadrži kofein i teobromin koji vam daju energije, piše Pinkvilla.

ZDRAVLJE


HRANA

Dijetetičari otkrili što se događa s metabolizmom ako svaki dan preskačemo doručak

Način  na koji naše tijelo pretvara hranu u energiju ovisi o metabolizmu, a ono što jedemo - ili...

03 Svi 2025

HRANA

Liječnik upozorava na četiri popularne vrste hrane koje uzrokuju začepljenje arterija

Kada razmišljamo o zdravlju srca, često zaboravimo koliko važnu ulogu ima upala. Iako je upala pr...

30 Tra 2025

SAVJET

Liječnica otkriva kako potrošiti do 500 kalorija, a da ni ne zakoračimo u teretanu

Dobar  noćni san ne samo da obnavlja tijelo, već može pomoći i u sagorijevanju kalorija. Dok tij...

28 Tra 2025