Dnevni.ba - PRELOADER

Poziv na kušanje izvornosti zlatnih kapi Hercegovine

4 h 25 min


Poziv na kušanje izvornosti zlatnih kapi Hercegovine
U Neumu 'Dani berbe maslina u Hercegovini'

Piše: V.S.Herceg

mostar@dnevni-list.ba

U krošnjama višestoljetnih maslina i branjem zrelih tamnoljubičastih i zelenih plodova, koji su se, kako kakvi dragulji ametista i smaragda raspršili na granama, u mjestu Broćanac u neumskom zaleđu, simbolično su počeli prvi, dvodnevni 'Dani berbe maslina u Hercegovini'.  

Iako prva manifestacija ovog tipa, sam pogled na neumsko okolno područje svjedok je kako je maslina među žiteljima ovog kraja, kao i uostalom u cijeloj Hercegovini, prisutna stoljećima i kako je hranila generacije i generacije. Upravo maslinarstvo je jedno od vodećih grana poljoprivrede u Neumu gdje su zemljopisni položaj i klimatski uvjeti savršeni za ovu kulturu.

No, desetljećima se maslina zanemarivala, a ovo je vrijeme kada se zasluženo stavlja na pijedestal života i prepoznaje njena višestruka dragocjenost - od činjenice da je maslinovo ulje jedna od najzdravijih namirnica, do opravdane ideje - pokretačice razvoja, turizma te tako i razvoja malih obiteljskih gospodarstava. Lokalnom stanovništvu i proizvođačima u toj viziji pomaže i lokalna i županijska vlast što, ukioliko se u tome ustraje, može dati značajno ubrzanje proizvodnje i turističkog razvoja. Potencijal su prepoznali i organizatori manifestacije Turistička zajednica Neum i Općina Neum.

Stare njive sada se zasađuju maslinama

Marko Marčinko je mladi, obiteljski uzgajivač maslina koji je ove godine imao 30 litara ulja. "Dat ću nešto baki, stricu, tetki, nekom prijatelju i ostalo ostaje majci, ocu i meni. Ali, netko tko ima više stabala naravno da proda viškove", govori on dok iz mrežastih veća istresa masline na mljevenje u neumskoj uljari u gospodarskoj zoni Dubrava.

Na pitanje kakva je kvaliteta maslina ove godine, on kaže: "Ovisi kako je tko brinuo o maslinama, koja je sorta. Ove godine primjećujemo da masline imaju više postotka ulja nego prošle godine. Prošle godine imali smo 223 tone, a postotak ulja je bio od 11 do 13 posto, a ove godine roda ima nešto manje, ali većina naših uzgajivača bilježe da im masline imaju od 15 ili 16, a jedan maslinar je imao i 19 posto ulja", kaže.

Josip matic

Kaže da je i on sam, od kako je otvorena uljara, posadio još 35 novih, mlladih stabala masline kao i da sve više ljudi zanima maslinarstvo.

"Staru njivu koju nisu obrađivali godinama, sada zasade maslinama", govori Marčinko.

O kakvoj se, vrhunskoj, kvaliteti radi, govori i podatak da je prošle godine, od 85 uzoraka koje su poslali na analizu, osvojeno 68 zlatnih medalja. 

"To je još starinski, tradicionalan način rada, ljudi ne truju zemlju, uzgajaju prirodnim gnojivom i na čisto ekološki način", kaže na kraju.

Maslina i ljudi 

Za razliku od Marčinka, malog obiteljskog maslinara, Josip Matić Lola iz Broćanca jedan je od najpoznatijih i najstarijih maslinara u neumskom zaleđu. Za sebe kaže kako se "rodio ispod masline". 

Maslinarstvom se intenzivno bavi već 30 godina i bio je prvi predsjednik Hercegovačke udruge uljara i maslinara (HUUM). Udruge koja broji oko 100 članova i sve je brojnija, a fokusiranost je na promociji brenda 'Zlatne kapi Hercegovine' i razvoj oleo turizma.

Kada bi govorili o kvaliteti ulja njegovih maslina, dobivenim medaljama, certifikatima, plaketama iz cijelog svijeta, iziskivalo bi previše i vremena i prostora. 

"Kući imam tih medalja punu gajbu, ne znam kud ću s njima", šaljivo kaže. Neke od maslina u njegovim maslinicima stare su i i do 300 godina.  

"Zabilježeno je da je od Neuma do tunela Žabe bile samo masline. Malo u Svitavi i negdje sporadično. Za vrijeme turske vladavine bilo je oko Stoca. Iz kojih razloga je to kasnije napušteno, ne znam. Međutim, kroz neka istraživanja, znamo da je u Mogorjelu prije 2000 godina otkriveno kako je bila prerada maslina. Na kraju krajeva, imamo dugu tradiciju", kaže Matić.

Masline

Međutim, on ističe važnost suvremenih načina proizvodnje i usvajanje novih trendova, ali i suradnji s medijima, prednosti društvenih mreža u promociji maslinarstva.

"1951. godine je u ovom selu otvorena uljara - bio je točak koji je pokretao konj, ljudi su radili s prešama, nije bilo struje, i tako se nekada radilo. Ali, neki ljudi su čak uklanjali masline da bi sadili duhan jer od duhana se moglo daleko više zaraditi i prehranjivati obitelj. Nakon rata, oni koji su imali zasađene masline, radili su još novih nasada, a počeli su uzgajati i oni koji ih nisu imali", govori on o tradiciji maslinarstva, ističući kako je cjelokupna Hercegovina dobar teren za uzgoj masline.

"I naravno, sada imamo i 'Zlatne kapi' i neka one sada pričaju našu priču", zaključuje.

"Želimo posjetitelje upoznati s izvornošću i tradicijom neumskog zaleđa"

Direktor Turističke zajednice Neuma Nikola Prkačin kaže kako se ove godine po prvi put u Neumu organizira manifestacija Dani berbe maslina i ona traje dva dana te ističe nadu kako će to u godinama koje dolaze postati tradicionalna manifestacija tijekom listopada, kada počinje branje maslina i otvori se mjesna uljara.

"Kao Turistička zajednica, vidimo veliki potencijal u prezentaciji gastronomije, maslinarstva i vina u Hercegovini jer smatramo kako se to ne koristi dovoljno u turističke i komercijalne svrhe, pogotovo što Neum ima višestoljetnu tradiciju maslinarstva. Ovdje se masline od davnina uzgajaju. Mi smo mediteransko područje, a promjenom klime, masline sada uspijevaju i u zaleđu, što prije nije bio slučaj. Ovom manifestacijom želimo upoznati i približiti ljudim, našim gostima i posljetiteljim, da Neum ima to bogatstvo višestoljetne tradicije", kaže Prkačin. 

Masline2

Mnogi nasadi maslina na neumskom području su stari i to, kako kaže, može biti još jedan dobar razlog za brendiranje masline u Neumu.

"Nekada se krčila zemlja, 'otimala' od kamena, jer nije bilo industrijske proizvodnje. To je bio teži način, ali upravo nam to daj dimenziju izvornosti jer se gosti žele upoznati s tradicionalnim načinom življenja, kušati domaću hranu i domaće proizvode, jednostavno upoznati ljude i mjesto gdje dolaze provesti svoj odmor. U Neumu još ne postoji organizirana, plantažna sadnja i uzgoj maslina i to su sve mala, obiteljska gospodarstva i u tome vidimo našu prednost u odnosu na neke maslinare u našem okruženju", govori o planovima direktor TZ-a Neuma.

"Turisti u novije vrijeme, bilo gdje da idu, traže autohtonost, izvornost, žele vidjeti kako živi domaće, lokalno stanovništvo, što rade, kakva im je domaća hrana itd. Tu je naša prilika i za proširenje turističke sezone, a upravo promocija našeg zaleđa daje nam prostor za to. Manifestacije poput Dani berbe grožđa u Čitluku, Plodovi Mediterana u Stocu, Dani berbe maslina u Neumu i sl. upravo su izvan glavne, ljetne turističke sezone i dobra prilika da se naše zaleđe "oživi". Stoga nam je upravo i cilj, u godinama koje dolaze, raditi na promociji našeg zaleđa", zaključuje Prkačin.

Masline3

Tisuće godina masline 

Načelnik Općine Stolac Dragan Jurković kaže kako je maslinarstvo na ovom području prisutno ne samo unatrag nekoliko stoljeća, već i nekoliko tisuća godina. A maslinarstvo je danas sve prisutnije.

Jurković podsjeća kako je prije četiri godine zaživjelo jedino postrojenje za preradu maslina u mjestu Moševići kao dodatna podrška domaćim proizvođačima.

"Tako smo željeli ljudima s ovih područja osigurati lakši pristup, odnosno, bržu preradu maslina. Kao korak dalje i u suradnji s našom Turističkom zajednicom i kroz Udrugu 'Zlatne kapi Hercegovine' posvećeni smo promociji maslinarstva i svjesnosti koji kvalitet ima naše maslinovo ulje jer je većina njih koji imaju certifikate s područja općine Neum. Sada smo na skoro 12 tisuća stabala i planiramo proširiti nasade, a svakako želimo raditi i na promociji i brendiranju masline na ovom području", kaže Jurković.

Podsjeća kako se prve tri godine za neumske proizvođače organizirala besplatna prerada maslina, a da je od ove godinte to simbolična cijena od 0.30 KM po kilogramu. To je jedna od najnižih cijena u cijeloj Hercegovini, a opet još jedna podrška proizvođačima, ali i mogućnost za održavanje samog postrojenja.

"Svi danas težimo ekološkoj proizvodnji, nekada je ona praktički nemoguća, ali kod nas još uvijek ima veliki broj proizvođača koji žele na takav način uzgojiti maslinu i dobiti konačan proizvod, vrlo kvalitetno ulje koje će dobiti potrebne certifikat proizvoda iz ekološkog uzgoja, što daje i višu cijenu ulja", ističe.

Maslinovo ulje

Maslinarstvo jedno od strateških grana poljoprivrede u HNŽ-u

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a, Mario Jurica, također je istaknuo važnost ove poljoprivredne manifestacije za razvoj neumskog kraja.

"Što se tiče opredjeljenosti ministarstva prema maslinarstvu kao jednoj od strateških grana poljoprivrede u našoj županiji, u program smo uvrstili mjeru - financiranje nabavke novih elektronskih presača. Također, naša cjelokupna Vlada je opredjeljena ka razvoju maslinarstva, imali smo proteklih godia imali velike štete od požara na neumskom području i Vlada je iz proračuna izdvojila 200 tisuća KM za sanaciju tih šteta. Time nastavljamo podržavati naše proizvođače i biti im na usluzi", rekao je ministar Jurica.  

Potaknuti dolazak na obiteljski vikend 'kod nas doma'

Emil Balavac, ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša u Vladi HNŽ također je istaknuo značaj ove manifestacije.

"Ovo je vrlo značajna manifestacija prvenstveno za općinu Neum, koja je do sada skoro isključivo bila oslonjena na ovaj 'morski turizam', a naravno, potom i za našu županiju. Nadamo se da će ovakve manifestacije produžiti turističku sezonu u Neumu, pa tako i cijeloj županiji i da ćemo već sljedeće godine imati manifestaciju koja će trajati nekoliko dana. Želimo potaknuti na dolazak i naših ljudi iz BiH u ovaj predivan kraj jer su vremenske prilike u ovom razdoblju uistinu lijepe, te da ovdje dođu i provedu vikend sa svojim obiteljima", kaže ministar.

"Imamo fenomenalno maslinovo ulje iz Neuma, tradicionalno se proizvodi, a Neum je prije nekoliko godina otvorio i prvu uljaru, tako da su osigurali početne uvjete kako bi se ljudi mogli baviti maslinarstvom i proizvodnjom maslinova ulja. Ulje iz Neuma je vrhunske kvalitete i ja osobno ga koristim već 12 godina i nezaobilazno je na trpezama u cijeloj Hercegovini, pa i u BiH, kao i u mojoj obitelji",  

Ministar Balavac ističe kako on, kao i njegov kolega ministar Jurica, žele zajednički poticati ovu granu poljoprivrede, svatko iz svog djelokruga odgovornosti i djelovanja.

"Ovdje se radi o čistom okolišu, prirodi, čistom zraku, sve je još uvijek isključivo ekološka proizvodnja i uistinu je veliki benefit da na sat-dva vožnje od kuće imate te fantastične uvjete za odmor, rekao bih 'kod nas doma'", zaključuje ministar Balavac.

Na koncu, možda ovo malo putovanja u zaleđe Neuma i neumskim maslinicima i njihovom dragocjenom maslinovom ulju, završiti rečenicom maslinara Lole: "Neka zlatne kapi pričaju našu priču". 

Masline brali ministrica, ministri, načelnik...

Berbi su uz lokalne berače nazočili i brojni predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti s federalne i županijske razine - uz načelnika općine Neum Dragana Jurkovića, na berbi je sudjelovala i federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder, županijski ministar turizma i zaštite okoliša Emil Balavac te županijski ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Mario Jurica.

Program se nastavio u uljari gdje su posjetitelji mogli vidjeti proces prerade masline i proizvodnje maslinovog ulja, promocija brenda 'Zlatne kapi Hercegovine' koju je održao direktor Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar Marko Ivanković, a potom uz prijateljsko druženje. 

 

BIH


Schmidt za The Times: Ljudi mi se zahvaljuju na onome što radim, '92. sam bio posmatrač na referendumu za nezavisnost BiH

Britanski The Times objavio je intervju za visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Chri...

25 Lis 2025

Tradicionalni Molitveni dan za Domovinu na Bobovcu: Poslana poruka mira i zajedništva

Na Bobovcu je danas održan 24. Molitveni dan za Domovinu vjernika katolika Vrhbosanske nadbiskupi...

25 Lis 2025

Dodik, Stevandić i Medić veličali ratne zločince na Palama

Govorima na ceremoniji otkrivanja spomenika na Palama posvećenog stvaraocima i braniocima Republi...

25 Lis 2025