Dnevni.ba - PRELOADER

Ako pijete ove lijekove, izbjegavajte čokoladu!

03 Ruj 2024


Ako pijete ove lijekove, izbjegavajte čokoladu!
Savjeti

“Tko ne voli čokoladu? Ukusna je, utješna i prepuna zdravih spojeva koji snižavaju krvni tlak, smanjuju upale i jača snagu mozga. Ali prije nego što se najedete ‘u ime zdravlja’, provjerite svoje lijekove! Neke kombinacije mogu biti opasne!”, istaknuo je farmaceut.

Kakao i čokolada su blagi psihostimulansi i sadrže kofein. Što je čokolada tamnija, to sadrži više kofeina, piše net.hr.

“Za većinu nas to je dobro, ali može pojačati učinke stimulansa kao što su Ritalin i Adderall ili umanjiti učinke sedativa kao što su Ambien (zolpidem) ili Lunesta. Također, može povećati nuspojave lijekova za kroničnu opstruktivnu plućnu bolest (KOPB)”, otkrio je stručnjak.

“Čokolada također sadrži derivat aminokiseline zvan tiramin, koji se također nalazi u crnom vinu, nekim sirevima i pivu. Tiramin može izazvati oštre skokove krvnog tlaka kod onih koji uzimaju antidepresive inhibitore monoaminooksidaze (MAO) kao što su Nardil (fenelzin), Parnate (tranilcipromin) ili Manerix (moklobemid). Ta interakcija može biti opasna”, upozorio je Yurek.

Čokolada može usporiti zgrušavanje krvi
Čokolada sadrži dovoljno masti da se suprotstavi lijekovima za snižavanje kolesterola kao što su Lipitor ili Crestor. Također može potaknuti oslobađanje prirodnog histamina u vašem tijelu te uzrokovati migrene kod nekih ljudi.

“Čokolada može učiniti nesteroidne protuupalne lijekove poput ibuprofena (Advil) i naproksena (Aleve) manje učinkovitima i potaknuti vaš želudac na prekomjernu proizvodnju kiseline te tako uzrokovati neugodne probavne probleme”, istaknuo je stručnjak te je otkrio da čokolada može usporiti zgrušavanje krvi.

“Ako uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi, antikoagulante poput varfarina ili antitrombocite poput aspirina, trebali biste znati da čokolada, poput češnjaka, može usporiti zgrušavanje krvi te povećati rizik od modrica i krvarenja.”

“Nezaslađena tamna čokolada ima značajne zdravstvene prednosti, ali iznenađujuće interakcije s lijekovima. Razgovarajte sa svojim farmaceutom o svim mogućim interakcijama između hrane i vaših lijekova. Trebali biste znati kada vaša hrana radi protiv vas, čak i kada je to ukusna čokolada!”, upozorio je na kraju Yurek.

ZDRAVLJE


KAVA

Kako kofein utiče na ljudsko tijelo dok spavamo

Novo istraživanje sa Sveučilišta u Montrealu otkriva iznenađujuće učinke koje ima kofein na spava...

14 Lip 2025

VRUĆINE Granice onoga što nazivamo normalnim ljetom pomjeraju se iz godine u godinu

U Bosni i Hercegovini danas je prevladavalo sunčano vrijeme uz slabiju naoblaku, a temperature zr...

08 Lip 2025

U BiH godišnje oko 300 slučajeva raka grlića maternice

MOSTAR, (FENA) – Karcinom grlića maternice i dalje je vodeći uzrok smrtnosti od karcinoma m...

07 Lip 2025